Weekdagen tussen 8 -18 uur - Boek uw afspraak


  Contact : 00-32-2/380.76.22 - info@praktijkzevenbronnen.be

News & Tips

Tips – Klaar om de winter te verslaan?

Klaar om koning Winter te verslaan ? Hoe is jouw immuniteit ?
Wat dacht je van een duwtje in de rug ?

NATURSTIM

De 4 planten in naturstim werken in synergie uw natuurlijke weerstand te boosten.
Echinacea : versterkt de immuniteit
Maïtake : de krachtigste immunostimulerende paddestoel.
• Extract van pompelmoespitolie : antibacterieel, antiviraal
Cat’s claw : antioxydant en ontstekingsremmend

Preventief : 2 capsules per dag
Voel je je niet lekker ? Neem 6 capsules per dag in 3 keer
Ben je in crisis ? 3×3 capsules per dag gedurende maximum 5 dagen.

Lees meer

Tips – Immuniteit

Hoe sterker onze immuniteit, hoe minder kans het virus heeft om toe te slaan!

Voldoende slaap,
beweging in de buitenlucht,
gezonde voeding met verse groenten en fruit,
dat hebben we zelf in de hand.

Een leuk weetje :
Honing die onbewerkt, dus “rauw” is, doodt bacteriën en is een krachtig anti-oxidant!
Een lepeltje per dag op het brood of in een warme drank volstaan, maar de drank mag niet warmer zijn dan 40°. Honing van eucalyptus , spar of den heeft bovendien een heilzame werking op de bronchen.

Lees meer

Open deurdag Rugpijn

Open deurdag : rugpijn

Beste patiënt,

Op zaterdag 5/10 nodigen we u vriendelijk uit op onze opendeurdag. Komt u gerust een kijkje nemen doorlopend tussen 11 en 17 uur. We organiseren enkele fijne spreekbeurten en bieden een glaasje bubbels en wat lekkers aan. Interesse ? Stuur ons meteen een mail op info@praktijkzevenbronnen.be en we houden u hiervan op de hoogte.
Tot binnenkort ! Team Praktijk Zevenbronnen, aangestuurd door Myriam Vleminckx DO.

Cher Patient,
Vous êtes cordialement invité à notre Porte Ouverte le samedi 5/10. Entre 11h et 17h nous organisons des petites conférences en continu et nous vous attendons avec un verre de bulles et de petites friandises. En cas d’ intérêt, adressez -nous un mail vers info@praktijkzevenbronnen.be .
A Bientôt, L’ équipe du Cabinet de Septfontaines. Myriam Vleminckx DO.

11.00 : demo Huber Nl/Fr : werk op spierkettingen en neurologische integratie. 11.30 : Rugpijn FR : oorzaken , aanpak en praktische tips. MyriamVleminckx. Osteopaat DO. 12.00 : mindfulness : concept + enkele oefeningen. Ans Valgaerens, mindfulnesscoach. Nl. 12.30 : Discus hernia. Ingrid Tomsin , Osteopaat DO. Nl

13.30 : demo Huber Nl/Fr : werk op spierkettingen en neurologische integratie. 14.00 : Hernie discale. FR. Ingrid Tomsin , Osteopaat DO. 14.30 : Mal de dos, mal du sciècle. Myriam Vleminckx. Osteopaat DO. 15.00 : Reflexologie plantaire (FR) / voetreflexologie (NL). Anne Stradiot. Suivi de demo’s* 15.30 : demo Huber et reflexologie nonstop dès maintenant. 16.00 : Pleine Conscience : concept et exercices. Ans Valgaerens, mindfulnesscoach.(FR) 16.30 : demo Huber et reflexologie doorlopend.

* si vous désirez réserver votre mini-séance de reflexologie de 15 min. , contactez Anne par mail. Indien u uw reflexologie mini-sessie wilt reserveren , neem dan contact met Anne op haar mailadres annestradiot@hotmail.com. (5€)

Lees meer

Tips van maart

“Water!…de rest komt later.”

Dit is een nuttige slogan van het Brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek.

Bij ongevallen met brandwonden is afkoelen met water het eerste waaraan men moet denken. Het is belangrijk om de weefsels zo snel mogelijk af te koelen, om verder doordringen van de hitte naar de diepere lagen van de huid een halt toe te roepen. Dat moet men doen gedurende 10 minuten. Dit zal je niet verwonderen als je bedenkt dat er zich onder de huid een vetlaag bevindt en hoe warm vet kan worden.

Maar eigenlijk is “Water!…de rest komt later.” een goede slogan om eveneens door te trekken naar ons drankgebruik (of –misbruik !?). De feesten liggen vers in het geheugen met recent nog Valentijn en Karnaval. Of het nu gaat om champagne, gin-tonic, een goed glas wijn of een koele pint, drinken doet men oorspronkelijk voor de dorst. De rest hoort bij het sociaal gebeuren. Zou het dan niet slim zijn om telkens te beginnen met een groot glas water ? Dan hebben we dat alvast gehad en wordt de eerste dorst gelest.

En welk water moeten we dan drinken ?

Hydrateren doe je met vocht. Elk water is daarvoor geschikt, of het nu uit flessen komt of uit de kraan.

Flessenwater , vaak “mineraalwater” genoemd komt vaak uit grote diepten of uit de bergen, terwijl ons leidingwater gedeeltelijk voor een min of meer groot aandeel uit gezuiverd oppervlaktewater bestaat.

Elk merk mineraalwater heeft zijn specifieke samenstelling. Hoe minder mineralen het water bevat, hoe neutraler het is. Een hoge dosis mineralen vindt men terug bij Vitalinea , Contrex en Chaufontaine. Chaudfontaine zou meer chloor bevatten.

 • Opgelet met waters die meer natrium bevatten (zout) want die kunnen bijdragen tot een hogere bloeddruk. Vichy, Appolinaris, Gerolsteiner en Chaudfontaine behoren hiertoe.
 • Voor baby’s is het van belang dat het water slechts licht gemineraliseerd is, anders is het voor hen moeilijk verteerbaar. Goede keuzes zijn Evian, Vittel, Valvert, Volvic. Spa is niet slecht, maar is rijk ijzer. Baby’s die gemakkelijk last hebben van constipatie krijgen beter een ander water.
 • Ouderen die vaak minder eten en dus minder nutrimenten opnemen zouden baat kunnen hebben bij een water met meer mineralen zoals contrex of Vitalinea en Hépar dat rijk is aan magnesium en daardoor voor een gemakkelijkere stoelgang kan zorgen.
 • Bij spierkrampen en algehele vermoeidheid kan magnesiumhoudend water ondersteunend werken , zoals Apollinaris, Hépar, Contrex, Vitalinea. Maar we mogen zeker een evenwichtige voeding niet uit het oog verliezen want noten en volle granen zijn eveneens een goede bron van magnesium.

En hoe zit het dan met flessenwater ? Kopen we glazen flessen of plastiek ? Ook daaraan is een hele polemiek verbonden :

 • Plasiek flessen zijn niet milieuvriendelijk, maar ze zijn licht en gemakkelijk. Ze kunnen wel gerecycleerd worden tot andere producten, wat uiteraard ook energie kost en vervuilt. (Ter info : kijk eens op Google naar “plastic ocean”)
 • Glazen flessen zijn zwaar, verbruiken meer brandstof om ze te vervoeren. Ook het wassen en recycleren ervan kosen energie en vervuilen het milieu.
 • En dan is er nog de opslag : hoelang zit het water al in die flessen ? En heeft het misschien in de zon gestaan? …

En wat is er mis met kraantjeswater ?

Alle drinkwater, of het nu uit de supermarkt komt of uit de kraan, moet voldoen aan strenge normen.

Ik ging op zoek waar het kraanwater van PRAKTIJK ZEVENBRONNEN vandaan komt. Via de website van onze watermaatschappij kon ik de herkomst van ons drinkwater evenals de samenstelling ervan bekijken. Ons drinkwater hier is van prima kwaliteit en bevat weinig mineralen. Omdat het zo neutraal is, is het ook lekker, vooral als het fris is.

Dit is wat ik nu doe :

 • Ik heb mezelf een SODASTREAM- apparaat aangekocht met glazen flessen.
 • Die flessen vul ik met water van de kraan.
 • Vervolgens laat ik ze een halve dag open staan, zodat eventuele chloorresten kunnen vervliegen.
 • Liefst in de zon (om de vibratie ervan te verhogen)
 • Dan gaat de stop erop en wordt de fles in de frigo gezet.
 • ’s Ochtends en ’s middags schenk ik zo’n fles fris water in mijn karaf met op de bodem ervan de “Levensbloem” : een heilig geometrisch symbool dat de energie van het eenheids-bewustzijn vertegenwoordigt. Zo wordt het water verder opgeladen. (cfr. Masaru Emoto)
 • En als we zin hebben in spuitwater, maken we dat met het Sodastream-apparaat. We kunnen dan kiezen voor meer of minder prik.
 • En voor de kleinkinderen voegen we er bvb grenadinesiroop aan toe en dan ontstaat er “schiwasser” zoals op vakantie in Oostenrijk. Ze vinden het heerlijk.

 

Lees meer

Tip van februari

De dagen worden al wat langer. Even bijt de vorst nog aan onze neus, maar heb
je ook het gevoel dat de winter bijna voorbij is ? Dat is ook terecht !
Volgens de chinese eeuwenoude acupunctuur duurt elk seizoen 73 dagen. Dan
volgt telkens een tussenseizoen van 18 dagen. Als het ware “terug naar af”.
Ieder seizoen brengt een ander type energie mee, met andere consequenties.
Telkens laden bepaalde organen zich op.
Maar het tussenseizoen is het seizoen van “aarding”. Voetjes op de grond. Even
bij jezelf thuis komen en opnieuw oriënteren…Maag en milt worden versterkt.
Een chinees gezegde is : “als de maag goed gaat, gaat alles goed”.
Nu zitten we in dat tussenseizoen : tussen 27/1 en 15/2.

En daarna begint de lente !

Heel de winter lijkt de natuur dood en stil. Toch is de energie nooit weg, maar Het werk gaat ondergronds en onzichtbaar stillekes voort : als het ware wordt de energie gepotentialiseerd om met des te meer kracht uit te barsten.

En dat staat ons nu te wachten : de uitdrukking van die vitale , bruisende kracht zonder rem. Kijk maar hoe vlug het sap binnenkort weer omhoog komt in de planten. Wie al eerder berkensap heeft afgetapt weet hoe snel zich de flessen vullen, hoe snel het sap in die bomen omhoog gepompt wordt meters hoog tegen de zwaartekracht in en aan een onwaarschijnlijke snelheid.  Kijk hoe snel daarna duizenden blaadjes tegelijk aan de bomen komen .

Die levensenergie is op zijn hoogtepunt rond 24-25 maart. Net rond die datum verandert men de klok weer naar het zomeruur : héhé, we zijn er weer….

En vergeet volgende boodschap niet : de kracht die je rondom je aan het werk ziet is dezelfde kracht die ook in jouw lichaam aanwezig is. De helende kracht…als je ze maar niet dwarsboomt !

…en nog even dit : in de lente worden lever en galblaas versterkt. Maar in onze westerse samenleving heeft de lever eerder energie teveel. Dat uit zich in een verminderde fysiologie.  Zorg daarom nu reeds dat je je lever wat laat bekomen. Niet per toeval valt “de Vasten” in dit seizoen.

Lees meer

Tips van januari

Koffie is ongezond, toch? Niet noodzakelijk!

Maar wat is koffie nu eigenlijk?

Koffie , wereldwijd een van de meest geconsumeerde dranken , wordt gemaakt van gemalen gebrande koffiebonen . Naast het meest gekende bestanddeel : cafeïne , bevat koffie eveneens koolhydraten, lipiden, aminozuren, vitaminen, mineralen, alkaloïden en fenolen. Chlorogeenzuur maakt ook deel uit van deze mix en is een natuurlijk en krachtig antioxidant, al is het effect minder groot na het verteringsproces. Cafeïne is de meest onderzochte stof van koffie. Het werkt stimulerend op het centraal zenuwstel . Cafeïne wordt snel opgenomen in de maag en dunne darm om vandaar naar de weefsels en de hersenen geleid te worden. Na 20min is het effect volledig. Diterpenen vormen een ander merkwaardige bestanddeel van de koffie. Ze doen de cholesterol stijgen , maar vooral door toename van de goede cholesterol (LDL) . Ze hebben dus een positieve werking . Deze diterpenen worden voornamelijk tegengehouden door papieren filters. Dus we kunnen enkel van dit voordeel genieten wanneer we de versgemalen koffie zonder filter laten doorlopen. (espresso, italiaanse koffie, “la cafetière”)

Wat met koffie en ziekten?

Een aantal grote onderzoeken vonden dat een hoge koffie inname op lange termijn geassocieerd was met een significant lager risico op type II diabetes (suikerziekte). Hieruit bleek dat mannen en vrouwen die 4-6 tassen per dag innamen, een aanzienlijk gedaald risico hadden op suikerziekte type 2. Men weet nog niet waarom, dus kan men koffie ook niet aanraden als middel tegen suikerziekte.

Ook bij Parkinson heeft men enkele interessante effecten gevonden. In een onderzoek bij 47000 mannen die 1 tas per dag dronken, werd een daling van 40% risico op de ziekte van Parkinson gevonden. Dit werd ook getest en vastgesteld met thee dus kan men stellen dat het effect te wijten is aan de gemeenschappelijke component : cafeïne. Bij vrouwen was het minder duidelijk. Wel werd er een verschil gevonden tussen de vrouwen die tijdens de menopauze hormonale substitutietherapie innamen en de vrouwen die dit niet deden. De vrouwen die geen hormonen innamen en koffie consumeerden, hadden een daling van het risico op Parkinson. Echter, de vrouwen die ze wel innamen hadden een stijging van het risico. De exacte werking van deze hormonen in de menopauze is nog niet duidelijk. We onthouden dat cafeïne een beschermende component kan zijn tegen Parkinson maar dat de in name van hormonen dit effect tegenwerkt.

Een volgende aandoening die men onderzocht is colon en rectum kanker. Hier werd ook een daling van het risico gevonden maar enkel in kleine studies met individuele casussen. Ook decafeïne koffie zou deze daling teweegbrengen, dus hier is het niet de cafeïne maar een ander element uit de koffie dat voor het verminderd risico zorgde. Los van het feit dat het in grote groepen niet aan te tonen was, staat vast dat koffieconsumptie alvast niet zorgt voor een risicoverhoging op darmkanker.

Ook voor levercirrose en –kanker werd een effect van koffie gevonden. Levercirrose kan ontstaan door overmatig alcohol gebruik of door chronische ontsteking bij hepatitis (B&C). Dit kan leiden tot fibrose en uiteindelijk ook tot leverkanker. Twee grote onderzoeken bij zowel mannen als vrouwen toonden aan dat er een daling was van sterfte door levercirrose wanneer men minstens 1 tas per dag innam. Een groot onderzoek in Amerika (125580 personen) toonde aan dat de inname van koffie het risico op alcoholische levercirrose deed dalen met 40% bij 1-3 tassen per dag en tot wel 80% bij 4 of meer tassen per dag. Onderzoeken in Europa en Japan toonden ook een daling van het risico op leverkanker. Geen enkele studie heeft aangetoond dat koffie tot een vervroegde dood leidde.

Veiligheidshalve

Voor personen met bestaande hoge bloeddruk zou het langdurig gebruik van koffie kunnen bijdragen aan het onderhouden van deze hoge bloeddruk. Voor hart- en vaatziekten, cholesterol, hartritmestoornissen en kanker is er geen sluitend bewijs dat het gebruik van koffie deze aandoening nadelig zou beïnvloeden.

En wat nu met koffie en zwangerschap? Hoewel er geen duidelijkheid is over de link tussen koffiegebruik en het risico op spontane abortus, kon men wel besluiten dat het belangrijk is om de cafeïne inname te beperken tot minder dan 300mg/dag (ongeveer 3 tassen koffie). Dit zou geen verhoogd risico geven. Dezelfde richtlijn kan worden toegepast tijdens de borstvoedingsperiode. Minder dan 3 tassen koffie per dag heeft geen nadelig effect op het gewicht van de foetus, op afwijkingen bij de geboorte of op de gezondheid van de baby na de geboorte.

Er kunnen enkele bijwerkingen zijn door het innemen van koffie en deze zijn dan voornamelijk gelinkt aan de cafeïne die in de koffie zit. OP voorwaarde dat de calcium en vitamine D inname voldoende zijn en de koffie inname niet overdreven hoog is (rond 3 kopjes per dag), kan deze koffie inname zorgen voor een gedaald risico op osteoporose, vooral bij oudere volwassenen.

Hoewel er niet veel concreet geweten is over de gevolgen van koffie inname, is het alvast een feit dat men ook niet zeker kan zeggen kan koffie ongezond is. Net zoals bij vele dingen is het zo dat je niet moet overdrijven en een gezonde balans moet behouden worden! Maximum 3 kopjes per dag, lijkt de gezondheid niet te schaden.

Kim Pissé en Myriam Vleminckx.

Lees meer

Tip van december

Mmmm…! Wat een heerlijk kopje koffie !

Moet ik me nu schuldig voelen omdat ik iets “ongezonds” drink ? Is koffie wel ongezond ? Dat zal wel zo zijn , want hoe meer ik me begeef tussen gezondheidswerkers allerhande, hoe meer personen ik ontmoet die vegetarisch of veganistisch zijn , die kruidenthee drinken en rijstwafels en tofu eten.

Ikzelf ben van oordeel dat we doorheen de evolutie een gebit hebben ontwikkeld waardoor we onder de “alleseters” horen. Dat was dus onze beste kans op overleving. De laatste 100 jaar zagen we het ontstaan van de supermarkten die , mede door de na-oorloogse bloei van de auto-industrie , vanaf de jaren ’70 de kruidenier geleidelijk hebben verbannen. Kip haal je nu zo meteen uit het rek, samen met de beefstuk en de fazantenpastei. Evengoed haal je zo de koekjes en chips in huis. Vermits we niet meer eerst op jacht moeten en onze kip zelf moeten slachten en pluimen, eten we nu helaas meer vlees dan nodig en goed voor ons is. Dus “terug naar de logica van de natuur” is de boodschap. Ik kweek mijn eigen kippen en daarvan hebben we lekkere eitjes. Maar ik geef toe dat ik er een groot probleem mee heb om trouwe “Bertha” eerst in de ogen te zien om ze vervolgens de nek om te wringen , te pluimen en te verwerken in vol-au-vent als voorgerechtje. Ik zal mijn kip dus heus ook wel elders halen. Toch denk ik er wel eens aan dat ik eigenlijk eerst mijn vlees of vis moet verdienen : als een jager moet je eerst veel bewegen, want niet elke dag is de jacht productief. Er horen dus ook vegetarische dagen thuis in een evenwichtige voeding. En als je al die moeite zelf zou moeten doen : jagen, slachten, villen, verwerken, ga je vanzelf minder dierlijke proteïnen op het menu zetten.

Of ik daarom per sé tofu, seitan en tempeh moet eten, is nog wat anders. Verschillende soorten groenten met rijst, aardappel, gries, quinoa, of pasta kan een kleurig en smakelijk bordje opleveren. Een ovenschotel van rode poivrons met een rijstvulling (met fetta of gryère bvb) , overgoten met een tomatencoulis en geserveerd met groene boontjes lust ik wel. Van wat ik eet herken ik graag de natuurlijke oorsprong. Dat mis ik bij tofu, seitan, tempeh…die mogelijks eveneens geïndustrialiseerde producten zijn. Ik hou daar niet zo van. En groentenburgers zijn wat dat betreft al helemaal uit den boze. Als je al zou spreken van de aura van wat je eet, denk ik dat daar niet meer veel aura meer aan te pas komt. Leve de prei die pas van ‘t (eigen) veld komt. Die straalt !

Vlees bevat het levensnoodzakelijke vit B12 dat je niet in vegetarische producten terugvindt. Ook bevat het een type ijzer dat ons lichaam goed kan opnemen. De absorptiegraad van ijzer in ijzerhoudende groenten is veel lager , zodat er tot 7x meer van moet worden gegeten. (Toppers zijn de kruiden , zelfs gedroogd : peterselie, basilicum, thym, oregano en rozemarijn, maar ook tomaten en spinazie , abrikozen en bosbessen)

En hoe zit dat nu met die koffie ? Niet alleen is koffie , met name de cafeïne , een opwekkend middel , maar de infusie bevat andere bioactieve stoffen die zelfs een beschermende factor kunnen betekenen naar zekere ziekten toe. Meer daarover in de volgende “Tip van de maand”.

Onthouden we dat koffie met mate kan, maar dat het een teken aan de wand is indien jouw koffieconsumptie hoog is, zeker bij sterke koffie. Misschien moet je meer rust of ontspanning (mindfulness) inbouwen?

 

Een nieuwe cursus mindfulness start hier in de praktijk o.l.v. Ans Valgaeren op 13/1/2017.


Nieuwe reeksen mindfulness in Praktijk Zevenbronnen
Vrijdag 13-20-27 jan; 3-10-17-24 feb; 10 maart 2017
van 19.30-21.30
Inschrijvingen open, plaatsen beperkt!
www.mindful-present.be of info@mindful-present.be

Lees meer

Tips van september

Een vlucht ganzen vliegt luid kwetterend de ondergaande zon tegemoet.

Wat hebben ze elkaar toch te vertellen ?

 • Dat het weldra tijd is om te verzamelen voor de grote trek,
 • Dat de scholen opnieuw vol gelopen zijn van zongebruinde kinderen die weer flink gegroeid zijn deze zomer,
 • Dat , ondanks een triest begin, de zomerdagendagen zonovergoten zijn geweest.
 • Dat de vruchten aan de bomen gul wachten op de pluk.
 • Dat de dagen al flink korten,
 • Dat het goed geweest is…
 • Dat de zomer ten einde loopt.

Waren jullie in een land waar de bladeren eeuwig aan de bomen hangen, of hebben jullie liggen wegdromen bij een kristalhelder bergmeer? Of hebben jullie pootje gebaad aan de belgische kust?

En zijn jullie zoals ik weer blij met september ? Terug naar ’t stramien, terug naar orde en regelmaat….want structuur hebben we nodig om rust in onszelf te vinden. Zijn jullie al terug gestart met yoga , buikdans , salsa , tennis , muziek of andere leuke dingen?   Vergeet niet te zorgen dat er ook wat sportiefs bijkomt. En tweemaal per week is nog beter !

En zijn er pondjes bijgekomen door teveel aperitiefjes op een zonnig terras ? Weet dan het volgende :

 • Een klein glas droge witte wijn (100gr) is goed voor 67kcal
 • Een zelfde hoeveelheid zoete witte wijn geeft 96kcal.
 • Een glas rode wijn (100cc)  :  82 kcal
 • Champagne (85cc) : 57 kcal
 • Pils per bierglas (200gr) : 92kcal

http://mijn.voedingscentrum.nl/caloriechecker

Alcoholische drank bevat hoofdzakelijk koolhydraten : suikers die zeer snel in de bloedbaan belanden. Dat is leuk en ontspant, maar zorgt bij overdaad zeer snel voor vetopstapeling boven de navel.

Dus wil je dat mooi figuur terug, moet je hiermee zorgvuldig omgaan , want eens boven de 1800 kcal / dag kom je al gauw bij. Om ½ kg te verliezen moet je al zeker 3500kcal. Verbruiken.

Lees meer

Tips van juli

Tijdens mijn spreekuur valt het me op hoeveel geïndustrialiseerde producten jonge ouders aan hun baby’s geven.

De reclame is daar uiteraard niet vreemd aan. Zogenaamde “Groeimelk” krijgt de voorkeur boven gewone volle melk (zelfs de bio-melk). Peuters krijgen een fruitpasta uit een zakje  of yoghurtrozijntjes als tussendoortje. Zelfs de yoghurtpotjes hebben nu een eigen product voor babys…uiteraard met suiker en een vruchtenaroma. Maar of er veel vruchten aan te pas kwamen….

Bij de schoolgaande kinderen vervangen ontbijtkoekjes met chocolade de verse boterham (al dan niet met speculoospasta of choco). De snack om mee naar school te nemen is ook vaak één of ander verpakt koekje eerder dan een appel.

Het vreemde is dat de jonge ouders daarbij denken dat ze net het goede doen voor hun kindje. Vaak wordt liever een product voor baby’s gegeven dat uit de winkel komt, dan een eigen gemaakt vers product. Want het product is toch in labo’s getest en speciaal ontworpen voor de kindjes, en zelfs verrijkt met vitaminen ? Toch smaken de verse patatjes met groenten wel heel anders dan de babypotjes uit de winkel. En al eens gekeken naar het toegevoegde zout ?

Dat de industrie erop gericht is om winst te maken eerder dan begaan is met de goede gezondheid wordt over het hoofd gezien. Uiteraard zal dat niet “slecht zijn voor de gezondheid”, maar of dat het kind er gezonder door wordt ? Iets verkopen dat lekker is , smaakt naar meer ! En suiker werkt nu eenmaal verslavend. De rest is puur markting.

Maar van suiker gaat een kind niet groeien, tenzij in de verkeerde richting. Bovendien heb je vitaminen nodig om geraffineerde suikers te verteren. Die ga je dus uit het lichaam wegnemen, waar ze moeten dienen voor andere dingen. Dus : hoe meer suikerkoekjes, hoe minder vitaminen. Algoed dat de industrie er vitaminen aan toevoegen… In “Test gezond” van aug/sept 2016 leest u dat 4 babykoekjes van Hero meer suiker bevatten dan een klontje suiker.

Mijn betoog gaat dus over het aanleren aan onze jonge ouders en hun kinderen dat een product beter is voor je gezondheid, naarmate het verser is en minder bewerkt met bewaarstoffen, smaakstoffen, stabilisatoren. De regel is dat er best thuis gekookt en gebakken wordt. Supermarkt “ready-made” producten zijn voor depannage. Als je telkens eerst koekjes gaat bakken voor je er kunt eten, zal je er vanzelf minder eten. Kies ook regelmatig voor vers fruit als snack. Volgens de WGO zou men voor de goede gezondheid dagelijks 9 porties fruit en groenten moeten eten. Dat is enorm . Maar als je zoveel groenten en fruit eet, heb je minder honger en goesting over om troep te eten.

Lees meer