Tips van juli

  • Berichtcategorie:Tips

Tijdens mijn spreekuur valt het me op hoeveel geïndustrialiseerde producten jonge ouders aan hun baby’s geven.

De reclame is daar uiteraard niet vreemd aan. Zogenaamde “Groeimelk” krijgt de voorkeur boven gewone volle melk (zelfs de bio-melk). Peuters krijgen een fruitpasta uit een zakje  of yoghurtrozijntjes als tussendoortje. Zelfs de yoghurtpotjes hebben nu een eigen product voor babys…uiteraard met suiker en een vruchtenaroma. Maar of er veel vruchten aan te pas kwamen….

Bij de schoolgaande kinderen vervangen ontbijtkoekjes met chocolade de verse boterham (al dan niet met speculoospasta of choco). De snack om mee naar school te nemen is ook vaak één of ander verpakt koekje eerder dan een appel.

Het vreemde is dat de jonge ouders daarbij denken dat ze net het goede doen voor hun kindje. Vaak wordt liever een product voor baby’s gegeven dat uit de winkel komt, dan een eigen gemaakt vers product. Want het product is toch in labo’s getest en speciaal ontworpen voor de kindjes, en zelfs verrijkt met vitaminen ? Toch smaken de verse patatjes met groenten wel heel anders dan de babypotjes uit de winkel. En al eens gekeken naar het toegevoegde zout ?

Dat de industrie erop gericht is om winst te maken eerder dan begaan is met de goede gezondheid wordt over het hoofd gezien. Uiteraard zal dat niet “slecht zijn voor de gezondheid”, maar of dat het kind er gezonder door wordt ? Iets verkopen dat lekker is , smaakt naar meer ! En suiker werkt nu eenmaal verslavend. De rest is puur markting.

Maar van suiker gaat een kind niet groeien, tenzij in de verkeerde richting. Bovendien heb je vitaminen nodig om geraffineerde suikers te verteren. Die ga je dus uit het lichaam wegnemen, waar ze moeten dienen voor andere dingen. Dus : hoe meer suikerkoekjes, hoe minder vitaminen. Algoed dat de industrie er vitaminen aan toevoegen… In “Test gezond” van aug/sept 2016 leest u dat 4 babykoekjes van Hero meer suiker bevatten dan een klontje suiker.

Mijn betoog gaat dus over het aanleren aan onze jonge ouders en hun kinderen dat een product beter is voor je gezondheid, naarmate het verser is en minder bewerkt met bewaarstoffen, smaakstoffen, stabilisatoren. De regel is dat er best thuis gekookt en gebakken wordt. Supermarkt “ready-made” producten zijn voor depannage. Als je telkens eerst koekjes gaat bakken voor je er kunt eten, zal je er vanzelf minder eten. Kies ook regelmatig voor vers fruit als snack. Volgens de WGO zou men voor de goede gezondheid dagelijks 9 porties fruit en groenten moeten eten. Dat is enorm . Maar als je zoveel groenten en fruit eet, heb je minder honger en goesting over om troep te eten.