Tip van december

  • Berichtcategorie:Tips

Mmmm…! Wat een heerlijk kopje koffie !

Moet ik me nu schuldig voelen omdat ik iets “ongezonds” drink ? Is koffie wel ongezond ? Dat zal wel zo zijn , want hoe meer ik me begeef tussen gezondheidswerkers allerhande, hoe meer personen ik ontmoet die vegetarisch of veganistisch zijn , die kruidenthee drinken en rijstwafels en tofu eten.

Ikzelf ben van oordeel dat we doorheen de evolutie een gebit hebben ontwikkeld waardoor we onder de “alleseters” horen. Dat was dus onze beste kans op overleving. De laatste 100 jaar zagen we het ontstaan van de supermarkten die , mede door de na-oorloogse bloei van de auto-industrie , vanaf de jaren ’70 de kruidenier geleidelijk hebben verbannen. Kip haal je nu zo meteen uit het rek, samen met de beefstuk en de fazantenpastei. Evengoed haal je zo de koekjes en chips in huis. Vermits we niet meer eerst op jacht moeten en onze kip zelf moeten slachten en pluimen, eten we nu helaas meer vlees dan nodig en goed voor ons is. Dus “terug naar de logica van de natuur” is de boodschap. Ik kweek mijn eigen kippen en daarvan hebben we lekkere eitjes. Maar ik geef toe dat ik er een groot probleem mee heb om trouwe “Bertha” eerst in de ogen te zien om ze vervolgens de nek om te wringen , te pluimen en te verwerken in vol-au-vent als voorgerechtje. Ik zal mijn kip dus heus ook wel elders halen. Toch denk ik er wel eens aan dat ik eigenlijk eerst mijn vlees of vis moet verdienen : als een jager moet je eerst veel bewegen, want niet elke dag is de jacht productief. Er horen dus ook vegetarische dagen thuis in een evenwichtige voeding. En als je al die moeite zelf zou moeten doen : jagen, slachten, villen, verwerken, ga je vanzelf minder dierlijke proteïnen op het menu zetten.

Of ik daarom per sé tofu, seitan en tempeh moet eten, is nog wat anders. Verschillende soorten groenten met rijst, aardappel, gries, quinoa, of pasta kan een kleurig en smakelijk bordje opleveren. Een ovenschotel van rode poivrons met een rijstvulling (met fetta of gryère bvb) , overgoten met een tomatencoulis en geserveerd met groene boontjes lust ik wel. Van wat ik eet herken ik graag de natuurlijke oorsprong. Dat mis ik bij tofu, seitan, tempeh…die mogelijks eveneens geïndustrialiseerde producten zijn. Ik hou daar niet zo van. En groentenburgers zijn wat dat betreft al helemaal uit den boze. Als je al zou spreken van de aura van wat je eet, denk ik dat daar niet meer veel aura meer aan te pas komt. Leve de prei die pas van ‘t (eigen) veld komt. Die straalt !

Vlees bevat het levensnoodzakelijke vit B12 dat je niet in vegetarische producten terugvindt. Ook bevat het een type ijzer dat ons lichaam goed kan opnemen. De absorptiegraad van ijzer in ijzerhoudende groenten is veel lager , zodat er tot 7x meer van moet worden gegeten. (Toppers zijn de kruiden , zelfs gedroogd : peterselie, basilicum, thym, oregano en rozemarijn, maar ook tomaten en spinazie , abrikozen en bosbessen)

En hoe zit dat nu met die koffie ? Niet alleen is koffie , met name de cafeïne , een opwekkend middel , maar de infusie bevat andere bioactieve stoffen die zelfs een beschermende factor kunnen betekenen naar zekere ziekten toe. Meer daarover in de volgende “Tip van de maand”.

Onthouden we dat koffie met mate kan, maar dat het een teken aan de wand is indien jouw koffieconsumptie hoog is, zeker bij sterke koffie. Misschien moet je meer rust of ontspanning (mindfulness) inbouwen?

 

Een nieuwe cursus mindfulness start hier in de praktijk o.l.v. Ans Valgaeren op 13/1/2017.


Nieuwe reeksen mindfulness in Praktijk Zevenbronnen
Vrijdag 13-20-27 jan; 3-10-17-24 feb; 10 maart 2017
van 19.30-21.30
Inschrijvingen open, plaatsen beperkt!
www.mindful-present.be of info@mindful-present.be