Tip van februari

  • Berichtcategorie:Tips

De dagen worden al wat langer. Even bijt de vorst nog aan onze neus, maar heb
je ook het gevoel dat de winter bijna voorbij is ? Dat is ook terecht !
Volgens de chinese eeuwenoude acupunctuur duurt elk seizoen 73 dagen. Dan
volgt telkens een tussenseizoen van 18 dagen. Als het ware “terug naar af”.
Ieder seizoen brengt een ander type energie mee, met andere consequenties.
Telkens laden bepaalde organen zich op.
Maar het tussenseizoen is het seizoen van “aarding”. Voetjes op de grond. Even
bij jezelf thuis komen en opnieuw oriënteren…Maag en milt worden versterkt.
Een chinees gezegde is : “als de maag goed gaat, gaat alles goed”.
Nu zitten we in dat tussenseizoen : tussen 27/1 en 15/2.

En daarna begint de lente !

Heel de winter lijkt de natuur dood en stil. Toch is de energie nooit weg, maar Het werk gaat ondergronds en onzichtbaar stillekes voort : als het ware wordt de energie gepotentialiseerd om met des te meer kracht uit te barsten.

En dat staat ons nu te wachten : de uitdrukking van die vitale , bruisende kracht zonder rem. Kijk maar hoe vlug het sap binnenkort weer omhoog komt in de planten. Wie al eerder berkensap heeft afgetapt weet hoe snel zich de flessen vullen, hoe snel het sap in die bomen omhoog gepompt wordt meters hoog tegen de zwaartekracht in en aan een onwaarschijnlijke snelheid.  Kijk hoe snel daarna duizenden blaadjes tegelijk aan de bomen komen .

Die levensenergie is op zijn hoogtepunt rond 24-25 maart. Net rond die datum verandert men de klok weer naar het zomeruur : héhé, we zijn er weer….

En vergeet volgende boodschap niet : de kracht die je rondom je aan het werk ziet is dezelfde kracht die ook in jouw lichaam aanwezig is. De helende kracht…als je ze maar niet dwarsboomt !

…en nog even dit : in de lente worden lever en galblaas versterkt. Maar in onze westerse samenleving heeft de lever eerder energie teveel. Dat uit zich in een verminderde fysiologie.  Zorg daarom nu reeds dat je je lever wat laat bekomen. Niet per toeval valt “de Vasten” in dit seizoen.