Tips van maart

 • Post category:Tips

“Water!…de rest komt later.”

Dit is een nuttige slogan van het Brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek.

Bij ongevallen met brandwonden is afkoelen met water het eerste waaraan men moet denken. Het is belangrijk om de weefsels zo snel mogelijk af te koelen, om verder doordringen van de hitte naar de diepere lagen van de huid een halt toe te roepen. Dat moet men doen gedurende 10 minuten. Dit zal je niet verwonderen als je bedenkt dat er zich onder de huid een vetlaag bevindt en hoe warm vet kan worden.

Maar eigenlijk is “Water!…de rest komt later.” een goede slogan om eveneens door te trekken naar ons drankgebruik (of –misbruik !?). De feesten liggen vers in het geheugen met recent nog Valentijn en Karnaval. Of het nu gaat om champagne, gin-tonic, een goed glas wijn of een koele pint, drinken doet men oorspronkelijk voor de dorst. De rest hoort bij het sociaal gebeuren. Zou het dan niet slim zijn om telkens te beginnen met een groot glas water ? Dan hebben we dat alvast gehad en wordt de eerste dorst gelest.

En welk water moeten we dan drinken ?

Hydrateren doe je met vocht. Elk water is daarvoor geschikt, of het nu uit flessen komt of uit de kraan.

Flessenwater , vaak “mineraalwater” genoemd komt vaak uit grote diepten of uit de bergen, terwijl ons leidingwater gedeeltelijk voor een min of meer groot aandeel uit gezuiverd oppervlaktewater bestaat.

Elk merk mineraalwater heeft zijn specifieke samenstelling. Hoe minder mineralen het water bevat, hoe neutraler het is. Een hoge dosis mineralen vindt men terug bij Vitalinea , Contrex en Chaufontaine. Chaudfontaine zou meer chloor bevatten.

 • Opgelet met waters die meer natrium bevatten (zout) want die kunnen bijdragen tot een hogere bloeddruk. Vichy, Appolinaris, Gerolsteiner en Chaudfontaine behoren hiertoe.
 • Voor baby’s is het van belang dat het water slechts licht gemineraliseerd is, anders is het voor hen moeilijk verteerbaar. Goede keuzes zijn Evian, Vittel, Valvert, Volvic. Spa is niet slecht, maar is rijk ijzer. Baby’s die gemakkelijk last hebben van constipatie krijgen beter een ander water.
 • Ouderen die vaak minder eten en dus minder nutrimenten opnemen zouden baat kunnen hebben bij een water met meer mineralen zoals contrex of Vitalinea en Hépar dat rijk is aan magnesium en daardoor voor een gemakkelijkere stoelgang kan zorgen.
 • Bij spierkrampen en algehele vermoeidheid kan magnesiumhoudend water ondersteunend werken , zoals Apollinaris, Hépar, Contrex, Vitalinea. Maar we mogen zeker een evenwichtige voeding niet uit het oog verliezen want noten en volle granen zijn eveneens een goede bron van magnesium.

En hoe zit het dan met flessenwater ? Kopen we glazen flessen of plastiek ? Ook daaraan is een hele polemiek verbonden :

 • Plasiek flessen zijn niet milieuvriendelijk, maar ze zijn licht en gemakkelijk. Ze kunnen wel gerecycleerd worden tot andere producten, wat uiteraard ook energie kost en vervuilt. (Ter info : kijk eens op Google naar “plastic ocean”)
 • Glazen flessen zijn zwaar, verbruiken meer brandstof om ze te vervoeren. Ook het wassen en recycleren ervan kosen energie en vervuilen het milieu.
 • En dan is er nog de opslag : hoelang zit het water al in die flessen ? En heeft het misschien in de zon gestaan? …

En wat is er mis met kraantjeswater ?

Alle drinkwater, of het nu uit de supermarkt komt of uit de kraan, moet voldoen aan strenge normen.

Ik ging op zoek waar het kraanwater van PRAKTIJK ZEVENBRONNEN vandaan komt. Via de website van onze watermaatschappij kon ik de herkomst van ons drinkwater evenals de samenstelling ervan bekijken. Ons drinkwater hier is van prima kwaliteit en bevat weinig mineralen. Omdat het zo neutraal is, is het ook lekker, vooral als het fris is.

Dit is wat ik nu doe :

 • Ik heb mezelf een SODASTREAM- apparaat aangekocht met glazen flessen.
 • Die flessen vul ik met water van de kraan.
 • Vervolgens laat ik ze een halve dag open staan, zodat eventuele chloorresten kunnen vervliegen.
 • Liefst in de zon (om de vibratie ervan te verhogen)
 • Dan gaat de stop erop en wordt de fles in de frigo gezet.
 • ’s Ochtends en ’s middags schenk ik zo’n fles fris water in mijn karaf met op de bodem ervan de “Levensbloem” : een heilig geometrisch symbool dat de energie van het eenheids-bewustzijn vertegenwoordigt. Zo wordt het water verder opgeladen. (cfr. Masaru Emoto)
 • En als we zin hebben in spuitwater, maken we dat met het Sodastream-apparaat. We kunnen dan kiezen voor meer of minder prik.
 • En voor de kleinkinderen voegen we er bvb grenadinesiroop aan toe en dan ontstaat er “schiwasser” zoals op vakantie in Oostenrijk. Ze vinden het heerlijk.